Denne bloggen inneholder litt innformasjon og bilder av pelargonium jeg har eller har hatt. Navneforvirringen blandt pelargonium er stor,

og i enkelte tilfeller umulig å spore det opprinnelige navnet på planten. Pelargonium blir ofte kalt Pelargon - Pellis - Prins det finnes sikkert flere navn.

Kjært barn har mange navn heter det:-)

Legg gjerne inn en kommentar det setter jeg stor pris på.

søndag 16. mai 2010

VELKOMMEN

Velkommen inn i min lille pelargonium verden.
Min samling begynte sommeren 2002, da jeg kom over henge pelargonium Sybil Holmes. Jeg syntes den var nydelig og ble veldig nysgjerrig på disse pellisene. Jeg begynte å google og oppdaget en verden av vakre blomster. Til å begynne med var det kun frø jeg kjøpte meg, hjemmeside ble laget og sakte men sikkert fikk jeg mange bytte venner.
Dessverre virker ikke programmet jeg brukte til hjemmesiden lengre, sette meg inn i et nytt program blir ikke gjort nå da hagesesongen er i gang igjen. Derfor fikk jeg lyst å lage en pelargonium blogg. Jeg håper du vil kose deg med pelargonium bloggen min.

PELARGONIUM UTEN NAVN


Denne stjerne pelargonium har jeg kjøpt for flere år siden med navnet Vectis glitter. Men er dette en Vectis glitter??? Du kan se bilde av en Vectis Glitter HER. I fra jeg kjøpte den for flere år siden har den i alle år hatt røde blomster med hvit øye. Men sommeren 2009 begynte den å få enkelte blomster som minner om Vectis Glitter. Du kan se bilde av en blomst slik den så ut i 2009 øverst oppe i dette innlegge.
Jeg blir meget glad om du hjelper meg med navnet, da har jeg muligheten for å bytte stiklinger av denne med andre samlere. Og er jeg uheldig og mister den, har jeg mulighet da for å bytte den tilbake.

PELARGONIUM UTEN NAVN

Av og til forsvinner navnet til en plante og de kan nærmest være en umulig oppgave og finne det rette navnet. Jeg legger ut bilde som du kan klikke på og se pellisen i større format i håp om at det kan hjelpe og identifisere en plante. Jeg blir veldig glad om du legger inn en kommentar vist du vet navnet eller tror du vet. Da har jeg et navn jeg kan google på og studere bildene av pellisen som jeg har bilde av i stort format i mappene mine. Kanskje kan vi finne det rette navnet i sammen.
Under ligger linker til de jeg ikke har navnet på.
~~~~~

PELARGONIUM UTEN NAVN



Hva heter denne engelsk pelargonium?????
Aner du hva den heter eller tror du vet, blir jeg veldig glad om du legger inn en kommentar med navnet. Da har jeg et navn jeg kan lete etter bilde av blomsten på google og i bøker, og kan sammen ligne med den jeg har.
Den har store vakre blomster og er en kraftig pellis.

tirsdag 11. mai 2010

ZONAL PELARGONIUM

PELARGONIUM HISTORIE

Pelargonium er en ekte mormor blomst, i over 150 år har den prydet våre vinduskarmer. Navnet Pelargonium kommer av det greske ordet "pelargos", som betyr stork. Hvor de avlange frøstandene ligner på et storkenebb. Før ble pelargonium mest brukt som vindus blomst, i dag bruker vi den mye i ampler og krukker i hagen.
Pelargonium og Geranium er to ulike planteslekter i familien Geraniaceae. I 1753 utgav Carl von Linné et stort verk med planter, der beskrev han Pelargonium-Geranium og Erodium under navnet Geranium. En fransk botaniker Charles L Héritier lykkes i 1789 og dele slekten i tre Pelargonium-Geranium og Erodium. Han beskrev også Monsonia og Sarcocaulon som er to andre slekter i familien Geraniaceae. Geranium blir i Norge kalt for storknebb. Geranium er en staude som over vintrer ute, mens Pelargonium er en inn og ut plante. Den må over vintre inne.
Erodium er fra ordet erodios, som betyr hegre. Erodium blir i Norge kalt for tranehals.
Pelargonium er etter kommere av de villarter som kom til Europa i slutten av 1500-tallet eller i begynnelsen av 1600-tallet. De er krysset gjentatte ganger.
Pelargonium som er enkel blomstrene er mere hardfør og tåler bedre regn. Halvfylte og fylte pelargonium tåler ikke så godt regn.
Enkeltblomstrene har 5 kronblad.
Halvfylte har 6-8 kronblad.
Fylte har flere kronblad.
Men det finnes også arter med to og fire kronblad.
Pelargonium liker et solrikt og lunt sted, jeg plaserer de på trappen og ved husveggene. Der hvor det gjerne er litt hustak som tar i mot for regnet. Ellers har jeg en stor utestue som blir fylt opp om sommeren med pelargonium.

MIN PELARGONIUM ØNSKE LISTE

Nye Pellis drømmer har jeg alltid, for det er jo så mange fine Pelliser :-)
Her er en liste over noen Pelliser jeg drømmer om og ønsker meg. Men har du ikke akkurat de jeg ønsker meg, har du gjerne andre Pellis skatter.
ALICE OF VIENCENNES
ASKHAM FRINGED AZTEC
CARMEL
CERISE CARNATION
DOLLY VARDON ROSA
ELIN
FAY BRAWNER
FISCHERS APPELBLOSSOM
GEMMA
JACKY GAULD
JER-REY
MARTHA
MAVERICK STAR
MORVAL
MÅRBACKA
NICOLAI
P. MEXICA BURGUNDER
SARA DONN
WESTDALE APPELBLOSSOM
Jeg ønsker også å bytte frø av villarter.
Henge Pelargonium ønsker jeg også meg, da jeg mistet de jeg hadde i vinter.
~~~~
Pelargonium stiklinger som jeg har å bytte med finner du HER.

mandag 10. mai 2010

PELARGONIUM STIKLINGER

I slutten av Mai/Juni regner jeg med de første Pelargonium stiklingen jeg har satt har fått rot og er da klar for å bytte eier. Har du ikke noe å bytte med kan jeg eventuelt selge. Ta kontakt på e-mail: kennelseascape@haugnett.no


Nye stiklinger blir satt hver dag frem over nå, går jeg tom for en sort kommer det nye etter hvert. Det kommer også flere andre pelargonium sorter.


LISTE OVER PELARGONIUM STIKLINGER 2011 KOMMER SNART

PELARGONIUM FOTO MIKS

Pelargonium ved dammen.

En gruppe med røde og aprikosfargede pelliser.

Kveld stund på altanen, med utsikt over fjorden.

PELARGONIUM HYLLER FOR VILLARTER

Sommeren 2009 fikk jeg min mann til å lage disse to hyllene. Materialet er i samme stil som utestuen, men ubehandlet. Jeg liker det litt "Shabby". Sink i alle rare varianter ble fylt opp med frø av vill pelargonium. Også en gammel kaffe kanne fikk sin plass på hyllen.
I bedet under hyllene har jeg satt ned en del forskjellige gress typer. Noen store steiner fikk også plass. Fint å plassere sink bøtter med pelliser opp på steinene. Også praktisk med store steiner til å stå på når jeg skal vann plantene på hyllen. Froske blomster potten "Mor med barn" fikk også sin plass på en stein.






I den store sink bøtten er P. Gibbosum. Den har ennå ikke blomstret men klarte vinteren. Og da har jeg håp om å få se den blomstre denne sesongen.
P. Ionidiflodium
Dessverre mistet jeg de fleste av villart pelargonium i vinter :-( Håper jeg får liv i noen av de gamle villart pelargonium frøene jeg har liggende. Eller at noen pelargonium samlere som har vill pelargonium frø liggende har lyst å bytte med meg.

søndag 9. mai 2010

ZENA



Eggeskall pelargonium

WILHEM LAUNGUTH



Dekorative blader - Zonal pelargonium