Denne bloggen inneholder litt innformasjon og bilder av pelargonium jeg har eller har hatt. Navneforvirringen blandt pelargonium er stor,

og i enkelte tilfeller umulig å spore det opprinnelige navnet på planten. Pelargonium blir ofte kalt Pelargon - Pellis - Prins det finnes sikkert flere navn.

Kjært barn har mange navn heter det:-)

Legg gjerne inn en kommentar det setter jeg stor pris på.

tirsdag 11. mai 2010

PELARGONIUM HISTORIE

Pelargonium er en ekte mormor blomst, i over 150 år har den prydet våre vinduskarmer. Navnet Pelargonium kommer av det greske ordet "pelargos", som betyr stork. Hvor de avlange frøstandene ligner på et storkenebb. Før ble pelargonium mest brukt som vindus blomst, i dag bruker vi den mye i ampler og krukker i hagen.
Pelargonium og Geranium er to ulike planteslekter i familien Geraniaceae. I 1753 utgav Carl von Linné et stort verk med planter, der beskrev han Pelargonium-Geranium og Erodium under navnet Geranium. En fransk botaniker Charles L Héritier lykkes i 1789 og dele slekten i tre Pelargonium-Geranium og Erodium. Han beskrev også Monsonia og Sarcocaulon som er to andre slekter i familien Geraniaceae. Geranium blir i Norge kalt for storknebb. Geranium er en staude som over vintrer ute, mens Pelargonium er en inn og ut plante. Den må over vintre inne.
Erodium er fra ordet erodios, som betyr hegre. Erodium blir i Norge kalt for tranehals.
Pelargonium er etter kommere av de villarter som kom til Europa i slutten av 1500-tallet eller i begynnelsen av 1600-tallet. De er krysset gjentatte ganger.
Pelargonium som er enkel blomstrene er mere hardfør og tåler bedre regn. Halvfylte og fylte pelargonium tåler ikke så godt regn.
Enkeltblomstrene har 5 kronblad.
Halvfylte har 6-8 kronblad.
Fylte har flere kronblad.
Men det finnes også arter med to og fire kronblad.
Pelargonium liker et solrikt og lunt sted, jeg plaserer de på trappen og ved husveggene. Der hvor det gjerne er litt hustak som tar i mot for regnet. Ellers har jeg en stor utestue som blir fylt opp om sommeren med pelargonium.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar